Kortsiktigt översålt men alltmer negativt sentiment

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Antalet nyanmälda arbetslösa steg under föregående vecka med 48.000 personer fler än väntat men detaljhandelsförsäljningen överträffade, dock med minsta möjliga marginal, analytikernas förväntningar.

Representanthuset röstade igår igenom det tvååriga budgetförslag som innebär 63 miljarder dollar i lättnader på de automatiska nedskärningarna.

Stockholmsbörsen: Den negativa initiala gapet täpptes aldrig till vilket är ett svaghetstecken. Större delen av dagen pendlade mellan 1262 och 1253. Stängningen vid 1255,0 motsvarade en nedgång med 1,0 procent och skedde nära dagslägsta.

Gårdagens kursstapel var en röd marubozuliknande kursstapel (skulle behövt vara lite större för att kvalificera sig som äkta) och det efter en negativt gap. Igår skrev jag: ”Om vi får en punktering av 1263 idag men om köparna kommer tillbaks med en positiv reversal är det en positiv köpsignal”. Detta hände inte igår men är naturligtvis relevant även idag men det är fortfarande samma nivå 1263 som behöver tas ut.

Vi ska alltid försöka bilda oss en så objektiv uppfattning som möjligt och för det gäller det att göra vår läxa. G-kraftrna är fortfarande på plats men vi kräver en rikoshettstängning efter att kursen har fallit med 4,6 procent på 10 dagar. Vi ställer alltså frågorna:
– Hur många gånger har det inträffat?
– Vad har hänt på fem dagar (för att säkerställa en kortsiktig edge)?

De senaste 17 åren har det bara inträffat 9 gånger och i 6 av dessa (67%) har det resulterat i en högre stängning efter fem dagar. Den genomsnittliga uppgången har varit 1,4 procent och den största nedgången skrivs till 4,4 procent.

Cykelmässigt är det dessutom 70 procents chans för en lokal lågpunkt idag.

På kort sikt är alltså edgen för uppgång fortfarande bra men den kraftigt negativa omslagsformationen i både vecko- och månadsgrafen ska vi hålla under uppsikt då de väger tyngre än kortsiktiga signaler.

Gårdagens omsättning var högre än i onsdags och uppgick till 12,1 miljarder kronor vilket var 4,3 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Ingen sektor stängde på plus igår. Sämst gick kraft- och oljebolag medan kontradefensiva bolag klarade sig bäst.

Totalt steg 115 aktier igår medan 372 stängde ner och 13 procent av largecapaktierna stängde på plus.

Högst omsatta aktier igår blev Volvo B där aktier för 863 miljoner kronor bytte ägare, därefter följde Ericsson B med 761 miljoner kronor och sedan H&M B med totalt 697 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår AstraZeneca (+0,4%) följt av Tele2 (+0,4%) och MTG B (-0,4%). Sämst gick Electrolux B (-2,5%), Lundin Petroleum (-2,4%) följt av Volvo B (-2,3%).

OMXS30 inför fredagen:

S&P 500 inför fredagen:

Stämmor, börshändelser, statistik och utdelningar:
– Commodity Quest (extra stämma), Neurovive (extra stämma)
– Candyking: förlängd anbudstid för institutioner och anmälningstid för allmänheten inför börsnotering avslutas
– Mediaprovider: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Mineral Invest: anmälningstid i nyemission avslutas

Håll koll på följande tider idag:
– Japan: industriproduktion (def) oktober kl 5.30
– Finland: KPI november kl 8.00
– Tyskland: grossistpriser november kl 8.00
– Spanien: KPI (def) november kl 9.00
– SCB: småhusbarometern november kl 9.30
– SCB: näringslivets produktion oktober kl 9.30
– EMU: sysselsättning 3 kv kl 11.00
– Polen: KPI november kl 14.00
* USA: PPI november kl 14.30

USA:
Även torsdagen inleddes söderut men vid 1772 visade sig köparna, men om det är en paus i nedgången eller om det kommer att avspegla sig i dags- och senare veckografen är för tidigt att säga. Stängningen vid 1775,4 motsvarade en nedgång med 0,4 procent. Hittills har veckan inneburit en nedgång med 1,6 procent och om det står sig kommer det att bli den sämsta veckan sedan slutet av augusti.

Igår skrev jag: ”Om det 1777-nivån punkteras hittar vi nästa stöd kring 1748. En punktering av nivån där köparna snabbt kommer tillbaks är positivt”. Fortsätter nedgången även idag och veckan stänger lägre än 1775 hittar vi nästa stöd vid 1750. På relativt kort sikt behöver 1812 tas ut för att vi inte ska få en ny lägre topp. Om nedgången fortsätter och december stänger under 1782 effektueras en bearish piercing line i måndadsgrafen.

I måndags skrev jag: ”Även om det positiva omslaget i fredags kring 20-dagars medelvärde var positivt ska vi ta det försiktigt kring begränsningarna i den nuvarande tradingrangen. Det gäller att vara beredd på tvära kast och en slagig handel så länge 1814/1777-zonen är intakt”. Nu blir det spännande att se om vi ska utöka tradingrangen så att 1772 blir golvet eller om torsdagens punkteringen var ett kortsiktigt trendskifte.

Gårdagens volym var lägre än i onsdags och 1 procent lägre än det dagliga snitttet för de senaste tre månaderna.

Endast energi- och kraftbolag stängde på plus igår men det var med minsta möjliga marginal. Sämst gick ickecykliska produkter och teknologi.

Två av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer steg igår. Apple backade med marginella 0,2 procent till $560,5. Google fortsatte ner med ytterligare 0,7 procent för att stänga på $1070,0. Twitter fortsatte upp med hela 5,7 procent till det nya rekordet $55,3 och den sociala kollegan Facebook avancerade 5,0 procent för att till slut stänga vid $51,8.

Asien:
Den stärkta amerikanska dollarn och försvagade japanska yenen kan reducera den senaste veckans nedgång eller till och med få veckan att vända till plus. Den japanska yenen har inte noterats lika lågt mot dollarn sedan 2008. Japanska Nikkei stiger med 1,2 procent, kinesiska Shanghai med 0,2 procent och Hong Kongbörsen med 0,4 procent. Australiska All Ordinaries noteras för en uppgång med 0,6 procent. Sydkoreanska Kospi går emot strömmen och backar med 0,5 procent.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar